PRAKTIJK VOOR PODOLOGIE MARGRIET RAAIJEN

     home
     podoloog
     podoposturaal therapeut
     doelgroep
     klachten
     onderzoek
     behandeling
     praktijkinformatie
     adviezen
     oefeningen
     FDM
     links
     team
     routebeschrijving
     contact
FDM

Het Fascial Distortion Model (FDM) is een anatomische benadering, uitgevonden door Dr. Stephen Typaldos (arts en osteopaat) waarin de onderliggende oorzaak van nagenoeg elk musculoskeletaal letsel (en vele neurologische en medische letsels) veroorzaakt wordt door een of meerdere van de zes specifieke veranderingen in het menselijk bindweefsel (fasciale banden, spieren, pezen, retinacula enzovoorts).

Als letselmodel is FDM een vertaling van de pathologie van bindweefselletsels, dat de structurele consequenties bekijkt van orthopedische, medische, chirurgische en manipulatieve ingrepen. Letsels die goed reageren op de FDM/behandeling zijn onder andere verrekte en gescheurde spieren, verstuikte enkels, shin splints, Osgood Schlatter, fasciitis plantaris, tendinitiden en lage rugklachten. Chronische klachten reageren ook goed op FDM, maar trager dan acute letsels.

Fascia is een driedimensionaal fijnvezelig netwerk, dat de verbinding onderhoudt tussen alle cellen in het lichaam. Fascia omhult spieren, botten en gewrichten en omvat ook de tastlichaampjes van het zenuwstelsel, de bloedvaten en het lymfatisch systeem. Fascia is ook een uitgebreide opslagplaats van vocht en speelt een rol in de bevoorrading van de cellen. Verandering van de fascia kan verstorend werken op het vermogen van het lichaam om zichzelf gezond te houden.

Fascia ligt in lagen in het lichaam. Als die lagen geïrriteerd, beschadigd of ontstoken raken, dan kunnen deze lagen aan elkaar plakken, terwijl ze vrij langs elkaar horen te kunnen glijden. Hierdoor ontstaat een verlies van beweeglijkheid en functie. Het lichaam wordt dan kwetsbaarder voor het ontstaan van allerlei blessures. Doel van de therapie is de normale beweeglijkheid van de diverse fasciale lagen te herstellen. Hierdoor wordt de normale circulatie (aanvoer en afvoer) weer mogelijk gemaakt en het herstel van de klachten per direct in gang gezet.

Meer informatie over deze therapie kunt u onder andere vinden op de Duitse website van het Institut für fasziale Osteopathie.

Foto's: Wikipedia