Wat kun je verwachten van je afspraak?

Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van je afspraak bij onze praktijk? Op deze pagina leggen we uit hoe we je klacht onderzoeken, welke behandelmethodes we gebruiken en hoe ons nazorgtraject eruitziet.

Vraaggesprek

Wanneer je voor het eerst bij ons komt, doen we een uitgebreid onderzoek om je klachten goed in beeld te brengen. Daarvoor brengen we eerst tijdens een vraaggesprek in kaart welke klachten je precies hebt. Misschien heb je last van pijn of vermoeidheid in je voeten, of heb je juist nek-, rug-, heup- of knieklachten. Samen brengen we de mogelijke oorzaak van je klachten in beeld en bespreken we de gevolgen ervan voor je dagelijks leven.

Onderzoek

We inspecteren je voeten, benen, bekken en rug zowel staand als lopend. We kijken naar je lichaamstype, gewoontehouding en eventuele standsafwijkingen. Verder letten we op de conditie van je huid: is er misschien sprake van eeltvorming, zwellingen of verkleuringen?
Na de inspectie doen we een functieonderzoek. Daarbij onderzoeken we de bewegingsmogelijkheid en stabiliteit van je voet- en enkelgewrichten.
Met een digitaal voetdrukmeetsysteem kunnen we zowel statische (tijdens het staan) als dynamische metingen (tijdens lopen) verrichten. Een statische voetdrukmeting laat zien waar je lichaamszwaartepunt ligt. Met een dynamische voetdrukmeting kijken we hoe je je voeten afwikkelt. Zo brengen we blessurerisico’s in kaart en kunnen we bepalen waardoor eventuele blessures zijn ontstaan.

Met een podobaroscoop (een voetspiegel) onderzoeken we de stand van je gewrichten en de drukverdeling onder je voeten. Op die manier kunnen we onder andere je voettype vaststellen: heb je een neutrale voet, een platvoet of een holvoet?

Na de podobaroscoop voeren we digitale voetscan uit, waarmee we een driedimensionale scan van je voeten kunnen maken. Op basis van die scan maken we vervolgens je inlegzolen. Zo kunnen we rekening houden met de unieke correctie en/of drukverdeling van je voeten.
We doen ook een schoeninspectie, waarbij we het slijtagepatroon van je schoenen bestuderen en eventuele verschillen tussen je linker- en rechterschoen in kaart brengen. Verder kijken we of de lengte en breedte van je schoenen bij je voeten passen, en of de schoenen geschikt zijn voor het doel waarvoor je ze hebt aangeschaft.
Digitale voetscan

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van je klachten kunnen we een aanvullend onderzoek doen, zoals:

  • een meting van de beenlengte;
  • een meting van de scheefstand van het bekken;
  • neurologische testen;
  • echoscopisch onderzoek.

Voor het aanvullende echoscopische onderzoek verwijzen we je graag door naar fysiotherapeut Jeroen van der Doef. Hij heeft veel ervaring met het maken van echo’s, die een enorm waardevolle aanvulling vormen op onze diagnostiek.

We testen je reflexen

Diagnose en eventuele doorverwijzing

Na het onderzoek analyseren we de bevindingen en stellen we een diagnose. Op basis daarvan gaan we behandelen. Blijkt uit het onderzoek blijkt dat je geen baat hebt bij podologie? Dan kunnen we je doorverwijzen naar een fysiotherapeut, manueel therapeut, oefentherapeut Mensendieck, pedicure of medisch specialist.

Behandeling

Met een behandeling proberen we je klachten vanzelfsprekend weg te nemen en te voorkomen. Dat doen we op een aantal verschillende manieren.

In onze praktijk behandelen we veel voet- en houdingsafwijkingen met therapiezolen voor in je schoenen. We maken die zolen speciaal voor jou op maat, dus elke zool is uniek en persoonlijk. Ook als je maar aan één kant klachten hebt, krijg je voor allebei je voeten een zool voor dagelijks gebruik. Eventueel kunnen we ook speciale sport- of wandelschoenzolen voor je maken.

Binnen de therapiezolen maken we onderscheid tussen mechanische zolen (ook wel steunzolen) en proprioceptieve zolen. Je krijgt mechanische zolen als je voetstand moet worden gecorrigeerd, of als je veel last hebt van eelt of likdoorns. Afhankelijk van je klachten kunnen zulke mechanische zolen corrigeren, ondersteunen of juist ontlasten.

Heb je chronische klachten die zijn ontstaan door je houding? Dan behandelen we vaak met proprioceptieve zolen. Die zijn wat dunner dan mechanische zolen en werken meer als een prikkel dan als ondersteuning. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een spier zich aanspant, of zich juist óntspant.

Een orthese of teenstukje maken we van siliconen. Zo’n orthese kan verschillende functies hebben:

  • bescherming, bijvoorbeeld tegen likdoorns of drukplekken op de tenen;
  • preventie, bijvoorbeeld om een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft geen klachten te laten geven;
    correctie, bijvoorbeeld van de klauwstand van een teen;
  • behoud, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een afwijking erger wordt.
Er bestaan twee manieren van tapen. Sporttape is niet rekbaar en daarom het meest geschikt als tijdelijke therapie. Het zorgt ervoor dat de plek waarvan je last hebt minder beweeglijk is, waardoor de blessure de kans krijgt om sneller te genezen. Medical tape is flexibeler dan sporttape en heeft naast een licht ondersteunende werking ook een stimulerende invloed op huid en spieren. Daardoor wordt de druk op de pijnlijke plek minder en genezen de klachten sneller.

Een stukje vilt kan een specifiek gebied tijdelijk verlichten van overmatige druk. Daarom zetten we vilttherapie vaak in bij wondgenezing – maar ook om uit te proberen of een definitieve therapie of aanpassing zinvol is, zoals therapiezolen of een orthese.

Een fascia- of bindweefselbehandeling volgens de FDM-methode is een effectieve manier om pijn in het bewegingsapparaat te behandelen. We kijken daarbij niet alleen naar het gebied van de klacht zelf, maar ook naar je houding en beweging als geheel, en natuurlijk naar de rol die het bindweefsel daarbij speelt. Voor meer informatie kun je verder lezen op fasciaweb.nl.

In veel gevallen geven we je oefeningen mee voor thuis. Op onze adviespagina kun je die oefeningen nog eens raadplegen.

Therapiezolen

Nazorg

De duur van de behandeling verschilt sterk per klacht of voetafwijking. Soms zijn een paar bezoeken voldoende om de klacht te verhelpen; in andere gevallen is een langduriger traject nodig.

Als je correctiezolen hebt gekregen, plannen we na zes weken een controle-afspraak in. Dan onderzoeken we of je klachten zijn verminderd en passen we de zolen eventueel nog wat aan, bijvoorbeeld met een extra element op een andere plek.

Afhankelijk van je klachten volgt er ook nog een controle na een half jaar of een jaar. Tijdens iedere controle kijken we of je zolen nog de juiste werking hebben. Ontstaan er tussentijds klachten? Dan raden we je aan om eerder al contact met ons op te nemen.

Maak een afspraak