Wat kun je verwachten van je afspraak?
Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van je afspraak bij onze praktijk? Op deze pagina leggen we uit hoe we je klacht onderzoeken, welke behandelmethodes we gebruiken en hoe ons nazorgtraject eruitziet.
Vraaggesprek
Wanneer je voor het eerst bij ons komt, doen we een uitgebreid onderzoek om je klachten goed in beeld te brengen. Daarvoor brengen we eerst tijdens een vraaggesprek in kaart welke klachten je precies hebt. Misschien heb je last van pijn of vermoeidheid in je voeten, of heb je juist nek-, rug-, heup- of knieklachten. Samen brengen we de mogelijke oorzaak van je klachten in beeld en bespreken we de gevolgen ervan voor je dagelijks leven.
Onderzoek
Met een podobaroscoop (een voetspiegel) onderzoeken we de stand van je gewrichten en de drukverdeling onder je voeten. Op die manier kunnen we onder andere je voettype vaststellen: heb je een neutrale voet, een platvoet of een holvoet?

Digitale voetscan
Aanvullend onderzoek
Afhankelijk van je klachten kunnen we een aanvullend onderzoek doen, zoals:
- een meting van de beenlengte;
- een meting van de scheefstand van het bekken;
- neurologische testen;
- echoscopisch onderzoek.
Voor het aanvullende echoscopische onderzoek verwijzen we je graag door naar fysiotherapeut Jeroen van der Doef. Hij heeft veel ervaring met het maken van echo’s, die een enorm waardevolle aanvulling vormen op onze diagnostiek.

We testen je reflexen
Diagnose en eventuele doorverwijzing
Na het onderzoek analyseren we de bevindingen en stellen we een diagnose. Op basis daarvan gaan we behandelen. Blijkt uit het onderzoek blijkt dat je geen baat hebt bij podologie? Dan kunnen we je doorverwijzen naar een fysiotherapeut, manueel therapeut, oefentherapeut Mensendieck, pedicure of medisch specialist.
Behandeling
Met een behandeling proberen we je klachten vanzelfsprekend weg te nemen en te voorkomen. Dat doen we op een aantal verschillende manieren.
Binnen de therapiezolen maken we onderscheid tussen mechanische zolen (ook wel steunzolen) en proprioceptieve zolen. Je krijgt mechanische zolen als je voetstand moet worden gecorrigeerd, of als je veel last hebt van eelt of likdoorns. Afhankelijk van je klachten kunnen zulke mechanische zolen corrigeren, ondersteunen of juist ontlasten.
Heb je chronische klachten die zijn ontstaan door je houding? Dan behandelen we vaak met proprioceptieve zolen. Die zijn wat dunner dan mechanische zolen en werken meer als een prikkel dan als ondersteuning. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een spier zich aanspant, of zich juist óntspant.
Een orthese of teenstukje maken we van siliconen. Zo’n orthese kan verschillende functies hebben:
- bescherming, bijvoorbeeld tegen likdoorns of drukplekken op de tenen;
- preventie, bijvoorbeeld om een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft geen klachten te laten geven;
correctie, bijvoorbeeld van de klauwstand van een teen; - behoud, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een afwijking erger wordt.
Een stukje vilt kan een specifiek gebied tijdelijk verlichten van overmatige druk. Daarom zetten we vilttherapie vaak in bij wondgenezing – maar ook om uit te proberen of een definitieve therapie of aanpassing zinvol is, zoals therapiezolen of een orthese.
In veel gevallen geven we je oefeningen mee voor thuis. Op onze adviespagina kun je die oefeningen nog eens raadplegen.

Therapiezolen
Nazorg
De duur van de behandeling verschilt sterk per klacht of voetafwijking. Soms zijn een paar bezoeken voldoende om de klacht te verhelpen; in andere gevallen is een langduriger traject nodig.
Als je correctiezolen hebt gekregen, plannen we na zes weken een controle-afspraak in. Dan onderzoeken we of je klachten zijn verminderd en passen we de zolen eventueel nog wat aan, bijvoorbeeld met een extra element op een andere plek.
Afhankelijk van je klachten volgt er ook nog een controle na een half jaar of een jaar. Tijdens iedere controle kijken we of je zolen nog de juiste werking hebben. Ontstaan er tussentijds klachten? Dan raden we je aan om eerder al contact met ons op te nemen.