Klop bij ons aan met je klachten

Je kunt bij ons terecht voor verschillende voet- en houdingsklachten. Dat betekent dat je niet alleen met pijn aan je voet, maar ook met bijvoorbeeld heup-, knie- en rugproblemen bij ons kunt aankloppen.

Podologie

Met voetklachten kun je terecht bij een podoloog. Hetzelfde geldt voor enkel-, knie-, heup- en lagerugklachten, omdat die kunnen ontstaan doordat je voeten hun werk niet goed doen.

Een podoloog spoort de bron van je klachten op en behandelt ze, vaak met podologische zolen, ortheses, tape of oefeningen voor thuis.

Podoposturale therapie

Naast podologie bieden we in onze praktijk ook podoposturale therapie aan. Een podoposturaal therapeut is net als de podoloog gespecialiseerd in afwijkingen in het bewegingsapparaat, maar kijkt er met een net iets andere bril naar, namelijk vanuit het proprioceptieve systeem.

Je proprioceptieve systeem ligt aan de basis van je houding en bewegingen. Het omvat allerlei sensoren in je lichaam, zoals de spierspoeltjes in je spieren, ogen, evenwichtsorgaan en het centrale zenuwstelsel. Al die sensoren geven informatie door, variërend van lichamelijke gegevens tot input van buiten het lichaam. Daarbij kun je denken aan informatie over je schoenen, de ondergrond en je omgeving. Je zenuwstelsel verwerkt en integreert die informatie vervolgens om het zwaartepunt van je lichaam boven het steunvlak te houden en je ogen zoveel mogelijk horizontaal gericht.

Om ervoor te zorgen dat de sensoren in je lichaam de juiste informatie doorgeven, kan de podoposturaal therapeut proprioceptieve zolen voor je maken. Daarin zitten dunne, kurken elementjes die invloed uitoefenen op de spieren. Ze zijn zorgvuldig afgestemd op je voeten en de eisen die het proprioceptieve systeem stelt. Daardoor kun je ook met houdingsklachten bij ons terecht.

Bindweefsel

FDM

Het Fascial Distortion Model (FDM) is de anatomische benadering van arts en osteopaat Stephen Typaldos. Het vertrekpunt van zijn model is dat nagenoeg alle bewegings- en houdingsklachten – en trouwens ook veel neurologische en medische klachten – veroorzaakt worden door veranderingen in het bindweefsel. Zo’n verandering kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam er meer moeite mee heeft om zichzelf gezond te houden.

Je bindweefsel is een netwerk dat in verbinding staat met alle cellen in je lichaam. Het omhult je spieren, botten en gewrichten en omvat ook de tastlichaampjes van je zenuwstelsel, je bloedvaten en het lymfatisch systeem. Het is daarnaast een opslagplaats van vocht en speelt een rol in de bevoorrading van de cellen.

Het bindweefsel ligt in lagen in je lichaam. Die lagen horen vrij langs elkaar te kunnen glijden, maar als ze geïrriteerd, beschadigd of ontstoken raken, kunnen ze aan elkaar gaan plakken. Daardoor kan het gebeuren dat je minder goed kunt bewegen, en dat je kwetsbaarder wordt voor allerlei blessures. Het doel van FDM-therapie is daarom het herstel van de normale beweeglijkheid van je bindweefsellagen.

Een voorbeeld: soms ontstaan er klachten door een verkleving van het litteken van een blindedarmoperatie of keizersnede. Doordat er voortdurend wordt getrokken aan de spieren die naar het been lopen, kan dat op de langere termijn zorgen voor een standsverandering van het been. En die standsverandering kan bij (over)belasting vervolgens zorgen voor plaatselijke klachten, bijvoorbeeld aan je knie, enkel of voet.

Klachten die goed reageren op een FDM-behandeling zijn onder andere verrekte en gescheurde spieren, verstuikte enkels, shin splints, tendinitiden en lagerugklachten. Chronische klachten hebben ook profijt bij FDM, maar die reageren over het algemeen wat trager dan acute klachten.